duminică, 25 martie 2018

Maestrul de ceai - Yasushi Inoue

Dincolo de povestea unei morți încărcate de mister, Inoue conturează subtil esențele a două lumi care de multe ori se suprapun: lumea maestrulului de ceai perfect, Sen no Rikyū, și lumea samuraiul perfect, Toyotomi Hideyoshi.

„Maestrul Rikyū a fost martorul morții multor samurai. Oare câți samurai au plecat spre câmpul de luptă după ce au băut ceaiul preparat de el? Și apoi au și murit acolo. După ce ai fost martorul atâtor morți nefirești și violente, nu ai cum să te bucuri de o moarte liniștită.“ 

Sen no Rikyū, marele maestru de ceai din timpul lui Toyotomi Hideyoshi, moare prin sinucidere rituală. Enigma gestului său îl frământă neîncetat pe Honkakubō, discipolul care i-a fost alături în ultimii ani și care pare să comunice în continuare cu Maestrul: acesta i se arată în vis și îi vorbește. Retrăind în amintire toate marile ceremonii ale ceaiului oficiate de Maestru, toate gesturile și vorbele lui memorabile, Honkakubō îi întâlnește pe cei mai importanți oameni din viața lui Sen no Rikyū, iar fiecare evocare a celui dispărut e un prilej de a descoperi lucruri neștiute, de a înțelege ceea ce a vrut Maestrul să-i transmită, de a pătrunde mai adânc arta ceaiului și în același timp de a se împăca, în cele din urmă, cu sine.

VreauSăDonez

Dacă vrei să sprijini cultura alături de Clubul de Lectură, donând una sau mai multe cărți, o poți face trimițând un e-mail la adresa: clubuldelectura@yahoo.com cu datele tale și titlurile de care ești dispus să te desparți, iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.

Contact

Nume

E-mail *

Mesaj *